2023 Altının Yılı mı Olacak? – Kriptokoin.com

Altın fiyatı, 2022’yi 1.800 dolar civarında sabit bir şekilde kapatacak gibi görünüyor. Piyasa analisti Eren Şengezer’e göre Fed’in politika görünümü ve Çin ekonomisinin performansı 2023’te altını etkileyecek. Analist ayrıca, piyasa pozisyonun ve teknik görünümün, muhtemelen altının gelecek yıl yükselişini sürdüreceğini gösterdiğini söylüyor. Eren Şengezer, altın fiyatı için bir 2023 panoraması sunuyor.

Altın fiyatı için 2023 görünümü

ABD enflasyonunu izleyeceği seyir

CME Group’un FedWatch Tool, piyasaların Fed’in Şubat ve Mart’ta 25 bps’lik artırımlarını %52,4 olasılıkla olarak fiyatladığını gösteriyor. Bu gerçekleşirse, politika faizi %4,75-5 olacak. Böylece, noktasal grafikteki nihai oran projeksiyonunun biraz altında kalacak. FOMC Başkanı Jerome Powell, Aralık ayındaki toplantı sonrası basın toplantısında konuştu. Powell, enflasyon verilerinin yumuşamaya devam etmesi durumunda tepe oranın düşebileceğini kabul etti. Powell, 2023’te konut enflasyonunun gerilemesini beklediklerini ancak temelde işgücü piyasası ve ücretlerle bağlantılı olan konut dışı hizmet sektöründe enflasyonun hala rahatsız edici derecede yüksek olduğunu kaydetti. Son olarak Powell, 2023’te politika faizini düşürmeyi düşünmediklerini açıkladı. Ayrıca, politika yapıcılardan hiçbirinin gelecek yıl SEP’te faiz indirimi planlamadığını yineledi.

Kaynak : Groupe CME

Yılın ilk çeyreğinde ücret enflasyonu ve tüketici enflasyonu verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Ücret enflasyonu 2023’ün başlarında ılımlılaşmaya başlarsa ve tüfe düşmeye devam ederse, piyasa katılımcılarının fed’den “pivot” olasıcas üMaluz Zamiziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziziz Bu senaryoda, altının yükseliş ivmesi kazanması olası. Bu durumda ABD Doları muhtemelen rakiplerine karşı zayıflayacaktır. Bunun, Çin ve Hindistan’daki altın talebinin artmasına da yol açması muhtemel.

Öte yandan, sürekli olarak yüksek ücret enflasyonu ve tüketici enflasyonunun tatmin edici olmayan bir şekilde yumuşaması veya güçlenmesi, Fed’in altın üzerinde ağırlık yaratarak politikada potansiyel bir pivotu değerlendirmekten.

Altın fiyati

ABD ekonomisinin performansı

Bu da Fed’in politika görünümünü değerlendirirken bakılacak bir başka faktör olacak. Aralık ayındaki SEP, 2023 için yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) büyüme tahmininin Eylül’deki %1,2’den %0,5’e düştüğünü ortaya koydu. Başkan Powell ve birkaç Fed politikacısı, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olacağını söyledi. Ayrıca, bunu başarmak için büyümeyi feda etmeye hazır olduklarını açıkça belirtti. 2007-2008 durgunluğu sırasında altın Fiyatı %16 arttı. Ayrıca, 2020’deki koronavirüs kaynaklı durgunlukta yaklaşık %6 arttı. ABD ekonomisi durgunluğa girerse, ABD T-tahvil getirileri muhtemelen düşmeye başlayacak. Bu da yatırımcıların, parc fonlarını etmek için güvenli bir yer olarak altını seçmesine neden olacak. Öte yandan, ekonomi bir resesyondan kaçınırsa, Fed’in sıkı politikasını beklenenden daha uzun süre sürdürmesi mümkün. Bu da altının yükselişini sınırlayacaktır.

READ ALSO:   Ô Tarihte Altın Patlaması Olacak !

Piyasa pozisyonlarının analizi

Açık faiz

Altın vadeli işlem borsalarındaki açık faiz, ödenmemiş sözleşmelerin miktarı, altının 2.000 doların üzerine çıktığı Mart ayının başından altının 1.600 dolara yakın birkaç yılın en düşük seviyelerine ulaştığı Ekim sonuna kadar istikrarlı bir şekilde düştü. Bununla birlikte, Kasım ayının başından bu yana, açık faiz ılımlı bir şekilde arttı.

Düşen bir piyasada azalan açık faiz, genellikle piyasa katılımcılarının long pozisyonlarından vazgeçmesi ve pozisyonlarını tasfiye etmesi anlamına gelir. Ancak, açık faizdeki düşüş trendi sona erdiğinde, bunu, piyasa katılımcılarının dibi gördüğüne inandıklarının ve long pozisyonlarını eski haline döndürmeye hazırlandıklarının bir işareti olarmak de mündışareti olarm.

Altın fiyati

Altın ETF girişleri/çıkışları

Aşağıdaki grafik altın ETF akımlarının yıl başından Kasım ayı sonuna kadar dolar bazında değişimini gösteriyor. Bu grafik henüz bir yükseliş eğilimine işaret etmiyor. Bununla birlikte, toplam çıkışlar Ekim başından bu yana istikrarlı bir şekilde düşüyor. Tutarlı haftalık girişler olduğunda, bunu, ETF’lerin fiyatların artmaya devam etmesini beklediğinin bir işareti olarak görmek mümkün.

Arz yönlü dinamikler

Muhtemelen, talep yönlü dinamikler, özellikle kısa ve orta vadede, altın fiyatı üzerinde arz yönlü dinamiklerden daha büyük bir etkiye sahip. Bununla birlikte, altın madenciliği ve küresel üretim artışıyla ilgili maliyetlere bakmak, arzın gelecek yıl altın fiyatı hareketini nasıl etkileyeceği konusunda bize bir fikir verir.

Aşağıdaki grafik, altının toplam harcamaların bir ölçüsü olarak yaygın olarak kullanılan sektöre özgü bir metrik olan « hepsi bir arada sürdürme maliyetlerindeki (AISC) » değişimi gösteriyor. Mevcut en son veriler, AISC’nin ikinci çeyrekte tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1.289 dolara ulaştığını ve yıllık bazda yaklaşık %20’lik bir artışı yansıttığını gösteriyor. Dünyanın en buyük ikinci altın madencisi Barrick Gold Corp.

READ ALSO:   Altın Fiyatı, 2 Hafta İçinde Bu Seviyelerde Olacak!

CME Group’a gore, altın madenciliği üretimi 2016’dan bu yana %7 oranında daraldı. Tarihsel olarak, altın üretiminin -%2’nin altında ortalamanın altında büyüdüğü uzun vadede altın fiyatı yükseliş eğiliminde kaldı.

Son birkaç yıldaki üretim artışı ortalamanın altında, yılda yaklaşık %1,5 oldu. Rekor düzeyde yüksek maliyetler varken bu rakamda önemli bir artış görmek şaşırtıcı olurdu. Bu nedenle, arz yönlü dinamikler, şu anki haliyle, 2023’te daha yüksek altın fiyatlarını destekliyor.

Altın fiyatı için özet değerlendirme

Altın fiyatı, 2023’te güçlü kazançlar kaydetme potansiyeline sahip. Ancak önemli aşağı yönlü riskler var. ABD’de ilk çeyrekte tüketici ve ücret enflasyonu yumuşadı. Bu da piyasaların yılın ilerleyen dönemlerinde bir Fed politikası değişikliği konusunda umutlu kalmasına izin veriyor. Bu da altın fiyatında daha fazla yükseliş için kapıyı açık bırakıyor. Tutarlı yeniden açılma adımlarının ortasında Çin ekonomisindeki güçlü toparlanma ile birleştiğinde, sarı metalin talep görünümünün iyileşmesine ve fiyatın desteklenmesine yardımcı olacaktır. Açık faiz ve ETF akışları açısından piyasa pozisyonu, yatırımcıların altında daha fazla kazanç elde etmek için konumlandıklarını gösteriyor. Son olarak, madencilik çıktı büyümesinin ortalamanın altında kalması durumunda arz tarafının altını desteklemesi mümkün.

Tersine, ABD ekonomisinin resesyondan kaçınması ve Fed’in sıkı politika görünümünü iki katına çıkarması ve enflasyonun istendiği gibi düşmemesi durumunda altının düşmesi olası. Ek olarak, Çin’de koronavirüs kısıtlamalarının yeniden yürürlüğe girmesi, piyasa katılımcılarını talep görünümünü yeniden değerlendirmeye zorlayabilir. Bunun da altın fiyatının çekiş kazanmasını zorlaştırması mümkün.

Altın fiyati

Altın fiyatı teknik görünümü : Boğa

Haftalık grafikte Göreceli Güç Endeksi göstergesi Mayıs ayından bu yana ilk kez 50’nin üzerine çıktı. Bu yüzden, altın fiyatı için teknik görünüm Kasım ayı başlarında yükselişe geçti. RSI, ou zamandan beri 60’ın biraz altında yatay hareket ediyor. Bu da alıcıların altının hareketinin kontrolünü elinde tuttuğunu gösteriyor. Ayrıca altın, Kasım ayında başlayan yükseliş trendinde 200 haftalık SMA’nın üzerine çıktı.

Ancak altın, 1.800 dolar civarında sert direnç oluşturan 50 ve 100 haftalık SMA’ları geri alamadı. Altın bu SMA’ların üzerinde istikrar kazandığında, yükseliş ivmesini korumak için 1.820 doları desteğe çevirmesi gerekecek. Sarı metal sonunda 2.000 dolardan önce bu engelin üzerinde 1.860 dolar ve 1.900 doları hedefleyecek.

READ ALSO:   FED Başkanı Konuşacak ! BTC, DOGE et Altın Ne Olur ? – Kriptokoin.com

Olumsuz tarafı, 1.780 dolar yakın destek oluşturuyor. Alıcılar bu seviyeyi savunamazlarsa, 1.730 dolara ve 1.700 dolara doğru ek kayıplara tanık olmaları muhtemel. Ayrıca, 1.700 doların altında bir haftalık kapanış, önemli bir düşüş eğilimi olur. Bunun 1.640 dolara ve 1.600 dolara doğru uzun bir düşüş için kapıyı açması mümkün.

Altın fiyati

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebookc’est toi Instagram‘da takip edin ve Télégramme je Youtube kanalımıza katılın !

Risque Açıklaması : Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyani : Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyari : Kriptokoin.com’a haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Goster

Leave a Comment